Kurs 1-) "Sağlık Bilimleri Alanında Önlisans/Lisans Öğrencilerine Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi" (18-20 Şubat 2025)
Kurs Koordinatörü: Doç. Dr.
Öğr. Üyesi Güven AKÇAY
Bu etkinliğinin temel amacı, tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi Sağlık Bilimleri bölümlerinde önlisans/lisans öğrencilerine bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, farklı üniversitelerde eğitim gören Sağlık Bilimleri alanında lisans eğitimi gören öğrencilerin bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturarak; özgeçmiş hazırlama, proje önerisi yazma, bilimsel toplantılarda sunu yapma vb. konularda tecrübe kazanmaları hedeflenmiştir.
Kurs 2-) "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü ve Araştırmacılara Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi" (18-20 Mart 2025)
Kurs Koordinatörü: Prof. Dr. Ali KELEŞ
Bu etkinliğinin temel amacı, tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi gibi Sağlık Bilimleri alanında eğitim gören lisansüstü öğrencilere veya araştırmacılara bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, farklı üniversitelerde eğitim gören Sağlık Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi gören öğrencilerin/araştırmacıların bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturarak; özgeçmiş hazırlama, proje önerisi yazma, bilimsel toplantılarda sunu yapma vb. konularda tecrübe kazanmaları hedeflenmiştir.
Kurs 3-) "Temel Hücre Kültürü Teknikleri" (21-22 Şubat 2025)
Kurs Koordinatörü: Prof. Dr. Akif Hakan KURT
Hücre kültürü canlı bir doku ya da organdan alınan küçük bir parçanın in vitro ortamda büyütülmesi ve çoğaltılması işlemidir. Günümüzde aşı, monoklonal antikorlar, çeşitli enzimler ve hormonların üretimi, DNA, RNA replikasyonu araştırmaları, protein sentezi, çeşitli ilaçların hücre siklusuna etkisi, sinyal iletim mekanizması ve hücre haberleşmesinin incelenmesi gibi sitogenetik, biyokimyasal ve moleküler biyolojik çalışmalarda tanı ve araştırma amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Yapmayı planladığımız bu etkinlik ile temel hücre kültürü prensiplerini ve kullanım alanlarını, deneysel hücre kültürü çalışmalarının tasarımı, hücre hattı seçimi ve veritabanlarını bunun yanı sıra uygulamalı olarak besiyeri hazırlaması, hücre stoklarının dondurması, çözdürülmesi, hücrenin kültür ortamına alınması ve pasajlanması gibi temel hücre kültürü becerileri anlatılacaktır. Katılımcıların etkinlik sonrasında bir hücre kültürü çalışmasını tasarımdan, hücre hattı seçimine, hücrelerin çoğaltılarak deneyin tamamlanmasına kadar bütün aşamalar hakkın fikir sahibi olup kendi projelerini tasarlayabilmeleri amaçlanmaktadır.