Bilim Proje

Kurs 1-) "Sağlık Bilimleri Alanında Önlisans/Lisans Öğrencilerine Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi" (18-20 Ekim 2024)
Kurs Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Güven AKÇAY

Bu etkinliğinin temel amacı, tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi Sağlık Bilimleri bölümlerinde önlisans/lisans öğrencilerine bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, farklı üniversitelerde eğitim gören Sağlık Bilimleri alanında lisans eğitimi gören öğrencilerin bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturarak; özgeçmiş hazırlama, proje önerisi yazma, bilimsel toplantılarda sunu yapma vb. konularda tecrübe kazanmaları hedeflenmiştir.
 
Kurs 2-) "Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü ve Araştırmacılara Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi" (18-20 Kasım 2024)
Kurs Koordinatörü: Prof. Dr. Erol AYAZ

Bu etkinliğinin temel amacı, tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi gibi Sağlık Bilimleri alanında eğitim gören lisansüstü öğrencilere veya araştırmacılara bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, farklı üniversitelerde eğitim gören Sağlık Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi gören öğrencilerin/araştırmacıların bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturarak; özgeçmiş hazırlama, proje önerisi yazma, bilimsel toplantılarda sunu yapma vb. konularda tecrübe kazanmaları hedeflenmiştir.

Kurs 3-) "Nörolojik Hastalıkların Deneysel Hayvan Modelleri" (18-20 Aralık 2024)
Kurs Koordinatörü: Doç. Dr. Ayhan ÇETİNKAYA

Vücudun sinir sistemiyle ilgili hastalıklar, nörolojik hastalıklar olarak bilinmektedir. Beyin, omurilik ya da sinirlerin elektriksel yapısındaki anormallikler birçok soruna yol açtığı için nörolojik hastalıklar tüm vücut sistemlerini etkileyebilmektedir. Nörolojik hastalıkların mekanizmalarının anlaşılması, bu hastalıkların önlenmesi ve etkin tedavi yöntemlerinin uygulanmasında deneysel çalışmalar önemli rol oynamaktadır. Hayvan modelleri kullanılarak yapılan araştırmalar, bu hastalıkların mekanizmalarını aydınlatabilmek ve etkin tedavi stratejileri geliştirebilmek için hayati rol oynamaktadır. Her modelin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle araştırmacı, belirli bir model seçmeden önce bu avantajların ve kısıtlamaların farkında olarak çalışması için en uygun modeli tercih etmelidir. Nörolojik hastalıklar modellenirken büyük ölçüde kemirgen modelleri kullanılmaktadır. Çünkü; kemirgenlerin üretimi ve manipülasyonu kolaydır, boyutları küçüktür ve anatomileri insanlarınkine benzerdir. Bu kursta Ağrı, Alzheimer, Epilepsi, Migren, Parkinson, Serebral İskemi, ve Travmatik Beyin Hasarı Deneysel Modellerine ve bu modeller arasından çalışmalarda en sık kullanılan yöntemlere yer verilecektir. Kliniği yansıtan ve ilaç araştırmalarında en çok tercih edilen modellerin protokolleri uygulamalı olarak yapılacaktır.

Kurs 4-) "Temel Hücre Kültürü Teknikleri" (21-22 Aralık 2024)
Kurs Koordinatörü: Prof. Dr. Akif Hakan KURT

Hücre kültürü canlı bir doku ya da organdan alınan küçük bir parçanın in vitro ortamda büyütülmesi ve çoğaltılması işlemidir. Günümüzde aşı, monoklonal antikorlar, çeşitli enzimler ve hormonların üretimi, DNA, RNA replikasyonu araştırmaları, protein sentezi, çeşitli ilaçların hücre siklusuna etkisi, sinyal iletim mekanizması ve hücre haberleşmesinin incelenmesi gibi sitogenetik, biyokimyasal ve moleküler biyolojik çalışmalarda tanı ve araştırma amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Yapmayı planladığımız bu etkinlik ile temel hücre kültürü prensiplerini ve kullanım alanlarını, deneysel hücre kültürü çalışmalarının tasarımı, hücre hattı seçimi ve veritabanlarını bunun yanı sıra uygulamalı olarak besiyeri hazırlaması, hücre stoklarının dondurması, çözdürülmesi, hücrenin kültür ortamına alınması ve pasajlanması gibi temel hücre kültürü becerileri anlatılacaktır. Katılımcıların etkinlik sonrasında bir hücre kültürü çalışmasını tasarımdan, hücre hattı seçimine, hücrelerin çoğaltılarak deneyin tamamlanmasına kadar bütün aşamalar hakkın fikir sahibi olup kendi projelerini tasarlayabilmeleri amaçlanmaktadır.
 
Kurs 5-) "Sinir Bilimde Uygulamalı Moleküler Teknikler Eğitimi" (20-23 Kasım 2024)
Kurs Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Hayriye SOYTÜRK
 
Sinirbilim, biyolojinin çözülmemiş en büyük sorunlarından biri olan beynimizin nasıl çalıştığını anlamaya yönelik çok disiplinli bir alandır. Bu alandaki araştırmalar, genetik, epigenetik, görüntüleme, biyokimya ve elektrofizyoloji gibi çeşitli teknikler kullanılarak yürütülür. Sinirbilimde, farklı düzeylerde incelenen konular, bir yandan moleküler seviyedeki genler ve proteinleri kapsarken, diğer yandan elektrofizyoloji ve yüksek çözünürlüklü optik tekniklerle sinir devrelerini incelemeyi içerir. Bu etkinlik kapsamında, sinirbilimde kullanılan hayvan modellerinin oluşturulması, moleküler biyolojinin sinirbilime etkisi, Alzheimer, epilepsi (akut ve kronik), davranış gibi sinir bilimde kullanılan modeller,etik,istatistik, veri toplanması, dokuların alınması ve saklanması, RNA izolasyonu, cDNA sentezi, primer dizaynı, qPCR, ELISA ve Western blot teknikleri gibi konular uygulamalı olarak anlatılacaktır. Katılımcıların eğitim sonunda tüm bu tekniklerin kullanıldığı projeler tasarlayarak hayvan deneylerinden başlayarak moleküler düzeyde analizler yapabilecek düzeye gelmeleri amaçlanmıştır.