Bilim Proje

Kurs 1-)"Sağlık Bilimleri Alanında Lisansüstü Öğrencilerine ve Araştırmacılara Yönelik Bolu Bilim Akademisi-1" (2-4 Temmuz 2025)
Kurs Koordinatörü: Prof. Dr. Ali KELEŞ

Bu etkinliğinin temel amacı, tıp fakültesi, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi gibi Sağlık Bilimleri alanında eğitim gören lisansüstü öğrencilere veya araştırmacılara bilimsel yönden gelişmelerine katkıda bulunmak, nitelikli bilim insanının yetişmesi yolunda kazanımlar sağlayarak farkındalık oluşturmaktır. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, farklı üniversitelerde eğitim gören Sağlık Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi gören öğrencilerin/araştırmacıların bir araya gelmesi sağlanacak olup ortak bir sinerji oluşturarak; özgeçmiş hazırlama, proje önerisi yazma, bilimsel toplantılarda sunu yapma vb. konularda tecrübe kazanmaları hedeflenmiştir.

Kurs 2-) "Fikirden Ürüne: Yerlileşme ve Ticarileşme Süreçlerinin Önemi" (7-9 Temmuz 2025)
Kurs Koordinatörü: Doç. Dr. Güven AKÇAY

Bu eğitimin temel amacı, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını ve yenilikçi fikirlerini ticarileştirme süreçlerine yönlendirmelerini sağlamak, bu süreçte yerlileşmenin ve milli üretimin önemini vurgulamaktır. Katılımcılara, bilimsel bilginin ekonomik ve sosyal katma değer yaratacak ürünlere dönüşümünü sağlamak için izlenmesi gereken yöntemler ve süreçler hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir. Eğitim, akademisyenlerin yenilikçi düşüncelerini, ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek ticarileştirilebilir ürünlere dönüştürmeleri konusunda farkındalık kazandırmayı ve onları motive etmeyi amaçlamaktadır. 


Kurs 3-) "Deneysel Hayvan Modelleri Kursu" (4-6 Ağustos 2025)
Kurs Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Ümit KILIÇ

Deneysel hayvan modelleri, biyolojik araştırmaların temel araçlarından biri olarak, çeşitli hastalıkların mekanizmalarını anlamak ve yeni tedavi stratejilerini geliştirmek amacıyla geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. İnsan sağlığıyla ilgili araştırmalarda hayvan modellerinin önemi, çeşitli hastalıkların klinik belirtilerini taklit eden sistemler sunarak bilimsel anlayışımızı derinleştirmeleridir. Bu modeller, özellikle tedavi yöntemlerinin etkinliğini test etmek, ilaç keşfi süreçlerini hızlandırmak ve biyolojik mekanizmaları daha iyi kavrayabilmek için büyük bir rol oynamaktadır. Hayvan modelleri, araştırmacıların hastalıkların temel biyolojik süreçlerine dair bilgi edinmesini sağlar, ancak her modelin kendine özgü avantajları ve sınırlamaları bulunduğu için doğru model seçimi önemlidir.

Bu kurs, deneysel hayvan modelleri kullanılarak yapılan araştırmalar hakkında kapsamlı bilgi sunmayı amaçlamaktadır. Kurs, genel olarak deneysel hayvan modellerinin rolünü ve bu modellerin araştırmalardaki uygulama alanlarını açıklamakta odaklanacak, ayrıca sıklıkla kullanılan hayvan modelleri ve bu modellerle yapılan deneysel çalışmalar hakkında derinlemesine bilgi verecektir. Hayvan modelleri kullanılarak yapılan araştırmalarda, biyolojik ve farmasötik ürünlerin etkinliğini değerlendirmek, hastalıkların etyolojisini incelemek ve yeni tedavi stratejilerini geliştirmek için kullanılan temel yöntemler detaylandırılacaktır. Katılımcılara bu modellerin nasıl seçileceği, kullanılması gereken protokoller ve elde edilen verilerin nasıl doğru bir şekilde yorumlanacağı konusunda kapsamlı bir eğitim verilecektir.